Historia del grup

Els Groullers vam formar-nos com a grup folk a l'any 1996, a partir de l'experiència en l'acompanyament de gegants (Amics del Gegants de Sarrià de Ter) i l'animació de carrer (Gas Boig).

Especialitzats primerament en un repertori de ball de gralles, amb percussions de caixa i tabal i una mica de coixí harmònic (acordió diatònic), vam anar incorporant nous instruments evolucionant l'eix central cap a una Cobla de Tres Quartans augmentant els elements d'acompanyament rítmic, tot ampliant considerablement les percussions, incorporant una bateria i un baix elèctric.

Durant aquells anys la nostra experiència escènica es va anar desenvolupant en festes majors, aplecs i pels principals festivals del Principat (Folc a Muralla (Girona), Balls al Castell (Reus), Plaça del Rei (Barcelona), Tradicionàrius (Barcelona-CAT), Cornamusam (Olot), Festes de la Mercè (Barcelona), la Carbonera (Cartellà), Tradibadeball (Sabadell), Figueres Folk, Balls a Bisaura, SOLC...), i una mica rebent les influències de tots els grups que ens han agradat: Clau de Lluna, Primera Nota/Pont d'Arcalís, Música Nostra, Ximbomba Atòmica, Urbàlia Rurana...

El pas definitiu ens arribà a l'any 2000, al juny, quan vam gravar el nostre primer enregistrament d'estudi, una maqueta que vam titular NIANOU.

Aquest treball fou guardonat amb el premi ÈXIT (atorgat per TV3 i Catalunya Ràdio) i més tard, a l'any 2001, pel Ministerio de Cultura, essent seleccionats d'entre una llista de més de 300 grups candidats per a fer una gira per Galícia, Astúries i la Comunitat Murciana (Circuitos INJUVE). Gràcies a aquests premis, hem pogut exportar la nostra música a diferents indrets més enllà dels Països Catalans, entre d'altres fins al Folk Segovia, a l'Escola Occitana d'Estiu (Vilanova d'Olt), a Andorra (trobada de Buners d'Ordino) o Euskal Herria (les Ferixa Nausikoak d'Elorrio (Biscaia).

Aquesta experiència ens ha donat una forta empenta, a partir de la qual durant els darrers anys hem emprés un treball intensiu amb els nostres instruments i en el coneixement teòric de la música, principalment en el marc de l'Aula de Música Tradicional i Popular (AMTP), esforç que donarà fruit en el disc que ara us presentem.

Formació dels components (Ridículum Vitae)

Un cop assolits els objectius inicials, i esperonats per la demanda que tenia el nostre espectacle, després d’uns inicis autodidactes, vam decidir treballar els nostres instruments sota un mestratge adient.

En el camp de les percussions ha estat bàsicament Xavier Rodríguez qui ha format l'Agustí Riu i en Miquel Beltran, mentre que en Sergi Marcet, provinent del món del rock -membre de grups com Speereth (actualment KOP), Reacción Corrupta, ... - ha estudiat principalment amb en Manel Vega (Clau de Lluna, Tralla, Andana, etc.).

La Montse Casanova, l’acordionista, prové del món clàssic tot i que de “retruc” va anar a petar al món folk i tradicional (del qual en té certa debilitat), i igualment com la resta del grup, pràcticament s'han iniciat en l'estudi dels instruments tradicionals de la mà de Perepau Jiménez amb l'ingrés a l'Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya (seu de Figueres), on entre d'altres també hem tingut com a mestres en Maties Mazarico (especialista en el repertori tradicional rossellonès i mestre flabiol i sac de gemecs), Ramon Manent (especialista en el cançoner català i mestre de coral i polifonia), Jordi Molina (arranjaments), Josefina Roma (folklorista), Marcel Caselles, Pep Toni Rubio (especialista en el repertori tradicional balear i mestre flabiol i tamborí) (etc.).

Addicionalment, la participació en els tallers organitzats per Sa Sargantana (associació d'estudiants mallorquins de la UdG) i Òmnium Cultural a Cartellà (el Gironès), així com a l'Escola Catalana de la Festaens ha permès entrar en contacte amb les tradicions culturals d'arreu del país, i de la mateixa manera amb tots aquells mestres que ens han ajudat en l'elaboració del nostre disc: els esmentats Perepau Jiménez (productor tècnic i principal arranjador), Ramon Manent, Jordi Molina, Marcel Caselles; Toni Xuclà, etc.

html | css | firefox
navalla clavada en una partitura... uix!